Saturday, August 9, 2008

En russer er alltid en russer




De russiske strategene i det gamle sovjet visste hva de gjorde da de tvangsbosatte russere over hele Sovjetunionen. For uansett hvor de er oppvokst, uansett hvor de er bosatt - en russer er alltid bevisst sine røtter og lojal til sitt opphav.

Vi ser det nå i Georgia. Russerne som er bosatt der, har hele tiden nektet å innordne seg landet de bor i. De er russere, og for dem er Russland moderlandet.

Det samme ser man i de baltiske landene og i for eksempel Ukraina.

Jeg har hatt mange diskusjoner med russiske venner i Baltikum og Ukraina. Jeg har stilt flere av dem følgende spørsmål: Hvis Russland innvaderte landet du nå bor i (Estland, Latvia, Lithuania, Ukraina), hvem ville du da ha støttet?

Samtlige har svart at de ville støttet Russland. Fordi de er russere.

Det komiske er at mange av dem har ikke engang vært i Russland. Ett eksempel: Yngre mann født i Estland. Moren født i Latvia og faren i Ukraina. Besteforeldrene, derimot, var født i Russland. Ergo - samtlige regner seg som russere.

Jeg tør ikke tenke på hva som ville skje hvis for eksempel byen Narva i Estland skulle kreve uavhengighet. Byen ligger helt ved grensen til Russland og majoriteten av innbyggerne regner seg som russere. De snakker ikke en gang det estiske språket.

Ville den russiske armé ha rullet over grensen til Narva i Estland hvis russerne i byen forlangte løsrivelse fra Estland?

Hadde den russiske armé gjort det, ville de mest sannsynlig blitt tiljublet av hele byens befolkning.

dagbladet.no

1 comment:

  1. Putin (tror jeg det var) var jo så smart at han til og med tildelt russisk statsborgerskap til Sør-Osseterne, dermed har han en god grunn til å forsvare landets borgere mot en fremmed makt.

    ReplyDelete