Thursday, March 12, 2009

Årets bilde



Illustrasjonen til venstre har jeg "sakset" fra Aftenposten. Det er om pressefotografene i Norge som valgte et bilde fra den tragiske ulykken på Bygdøy som årets bilde.


Personlig reagerte jeg på at underteksten til bildet har fullt navn på alle tre som omkom i den tragiske ulykken, samt at teksten opplyste om at den navngitte sjåføren var påvirket av alkohol.

Var det nødvendig i denne sammenhengen?

Jeg lot noen amerikanske venner se oppslaget i Aftenposten og de reagerte med vantro. De hevdet at i USA ville et bilde av en slik tragisk ulykke neppe blitt valgt til årets bilde. Disrespectful - distasteful - bad manner - bad taste var ord mine amerikanske venner brukte.

VG valgte å publisere bildet uten undertekst. Fotografen som tok bildet uttalte også til VG at han selvsagt er stolt av at et av hans bilder ble valgt til årets bilde, men at det var vanskelig å glede seg siden dette er et bilde av en forferdelig ulykke.

Uttalelsen viser at fotografen evner å være medmenneske. Det samme kan neppe sies om juryen som valgte bildet, samt redaktørene i Aftenposten og Dagbladet som publiserte bildet med den nevnte underteksten.

No comments:

Post a Comment