Sunday, March 29, 2009

Utflyttingen fra bygdene fortsetter




Aftenposten har i dag en lengre artikkel om utflyttingen fra bygdene som fortsetter, tross milliardoverføringer og senterpartistatsråder. Rovdyrjegeren i Senterpartiet, Ola Borten Mo, mener trolig at også dette er Fremskrittspartiets skyld.

Professor Tor Selstad ved Høgskolen på Lillehammer heller kaldt vann i blodet på Rendalen og de mange andre som håper å snu trenden med flyttekampanjer eller lokke med barnehage, hus og ikke minst uberørt natur.

–Jakt og fiske holder ikke for kvinnene. Begge i et par skal både ha meningsfull jobb og brukbar fritid, sier Selstad, som tror bygdene gradvis vil svekkes og en del forsvinne helt. Han ser ingen tegn til at utviklingen vil snu.

Derimot beskriver han en «Twin Peaks»-stemning med sterke sosiale problemer i mange bygder: Mange enslige menn, mange uføre og arbeidsløse, skjult alkoholisme og usunn livsstil.

–En underliggende følelse som gjør at bildet av den sunne, friske bygda ikke stemmer. Den både skyver kvinner ut og hemmer innflytting. Disse spørsmålene må vi våge å diskutere, sier han.


.....Hverken milliarder pøst inn for å holde hjul og velferdstilbud i utkantene i gang eller Sps regjeringsmakt har endret bildet. Ifølge beregninger SSB har gjort for Aftenposten, har de minst sentrale kommunene mistet 6000 innbyggere bare på de tre årene Sp har styrt Kommunaldepartementet.

No comments:

Post a Comment